En liten historia om hur en tradition på Gårvik uppstod.
Midsommarfirande på Gårvik
Det var då / så det hände……….
“Några dagar före midsommarafton 1969, satt vi, faster Elsa och farbror Knut Blomqvist, min man Boris och jag och talade om hur vi skulle ordna midsommarfesten detta år. Min familj hade i många år haft förmånen att på somrarna få vara tillsammans med Elsa och Knut i deras sommarhus och på midsommarafton rest en midsommarstång i trädgården. Året innan hade det kommit väldigt många grannar, vänner och bekanta för att dansa runt stången sjunga och leka, äta medhavd mat och trivas. Problemet var bara att vi hade svårt att få plats om det kom flera dans- och leksugna.
Så föddes iden. Vi flyttar ner midsommarfesten till badplatsen!
På midsommaraftonen förmiddag grävdes en grop mitt på gräsplanen och stången, som många hjälpt till att smycka med björklöv och blommor, restes. Min syster Barbro (Jeppson) spelade dragspel. Efter dans och lek bjöd Matti Johnsson, som då drev Gårviks Kiosk, alla på saft, kaffe och glass. Det blev succé och midsommarfesten på Gårvik var ett faktum.
Ett par år senare, när kommunen köpt in Gula Villan , som jag minns då kallades Gullmarsbo, av ”tant” Ida Back-Jensen, flyttade vi midsommarstången upp till gropen framför villan. En våldsam storm hade då fällt merparten av de tallar och granar som funnits på tomten, som gick nästan ända ner till vattnet. Varje midsommarafton kom barn och vuxna med blommor och löv, som vi sedan hjälptes åt att klä stången med. Varje år hade vi den finaste midsommarstång någon sett.
I år är det fyrtioåtta år sedan vi första gången vi firade midsommar tillsammans på Gårviks badplats. Traditionen att ordna midsommarfest har sedan fortsatt till glädje för många människor. Gula Villan och ”gropen” känns fortfarande som en naturlig plats för festen och tack vare ideella insatser kan Midsommarfirandet på Gårvik fortsätta.”
Berättat av Inger Matsson.